Co jest w białej kiełbasie?
Biała kiełbasa parzona, podobnie jak żur o którym pisaliśmy w czwartek, zaliczana jest do grona najważniejszych dań serwowanych podczas śniadania wielkanocnego. Zaleca się konsumowanie tego wyrobu w rozsądnych ilościach, ponieważ zawiera wiele właściwości odżywczych.
Pierwsze wzmianki na temat sporządzania białej kiełbasy pojawiły się w zapiskach z XVII wieku. Ale jej szczegółowa receptura została opisana dopiero w książce kucharskiej z 1904 roku. Biała kiełbasa według słownika towaroznawczego z 1968 roku – to wyrób uzyskiwany w 90 proc. z wieprzowiny i 10 proc. z wołowiny. Smakuje zdecydowanie najlepiej bez sztucznych konserwantów.
W Polsce spożycie białej kiełbasy wzrasta w okresie świąt Wielkanocnych. Można ją stosować w postaci dodatku do żuru a także podawać jako danie samodzielne, które wchodzi często w skład święconki. A co jest w białej kiełbasie?
Białko ogółem: 14.37 g
Tłuszcz: 23.62 g
Węglowodany: 0.21 g
Błonnik: 0.1 g
Sód: 482 mg
« powrót