Zdrowotne właściwości brokułów

Zdrowotne właściwości brokułów

Brokuły należą do grupy warzyw zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można je spożywać regularnie, jako dodatek do różnych potraw, o każdej porze roku.

Pierwsza wzmianka na temat tego popularnego warzywa, wykorzystywanego do przyrządzania potraw lekkostrawnych pochodzi z 1560 roku. Najpierw trafiło do Francji i Wielkiej Brytanii, a następnie na stałe zagościło na stołach amerykańskich. Do dziś jest jednym z najważniejszych składników dań, podawanych nie tylko w europejskich restauracjach.

Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie brokułów w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarczają organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawierają witaminy: A, C, D, E, B6, B12, oraz minerały: jod, cynk, mangan i żelazo.  

Brokuły posiadają również wiele właściwości leczniczych. Zapobiegają rozwojowi choroby nowotworowej, łagodzą objawy autyzmu, regulują poziom cukru we krwi, chronią przed anemią i wrzodami żołądka.

Potrawy przyrządzane na bazie brokułów są smaczne i zdrowe. Brokuły mogą zostać wykorzystane do przygotowania wielu niskokalorycznych posiłków, m.in. soków naturalnych, koktajli, sałatek i surówek. 

« powrót