Zdrowotne właściwości jagód

Zdrowotne właściwości jagód

Jagody rosną w lasach całej środkowej i północnej Europy. Dawniej były uznawane za magiczny lek niwelujący wiele chorób i schorzeń. Jagodami leczono tyfus, gronkowca, a nawet polio.

Zaleca się konsumowanie jagód w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarczają organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawierają witaminy: A, B, C, E, K i PP, oraz minerały: magnez, sód, cynk, wapń, żelazo, miedź, mangan, selen, potas i fosfor. Wartość energetyczna owocu szacowana jest na 61 kcal. Są w nim również spore ilości błonnika, białka, cukrów, tłuszczy i węglowodanów.  

Jagody posiadają również wiele właściwości leczniczych: regulują poziom cholesterolu, przeciwdziałają biegunce, zapobiegają chorobom nowotworowym, eliminują stany zapalne dróg moczowych.

Potrawy przyrządzane na bazie jagód są smaczne, zdrowe i lekkostrawne. Jagody mogą być stosowane do przygotowywania wielu rodzinnych posiłków, m.in. tostów, deserów i domowych wypieków.

« powrót