Zdrowotne właściwości ogórków

Zdrowotne właściwości ogórków

Ogórki należą do grupy warzyw zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można je spożywać regularnie, jako dodatek do różnych potraw, o każdej porze roku.

Kiedy zapoczątkowano uprawę ogórków? Tego nigdy nie udało się ustalić. Jedne źródła podają, że około 5 tys. lat temu. Inne, że 4 tys. Można również dotrzeć do informacji, że to popularne warzywo na polskich stołach, pojawiło się w gospodarstwach domowych ponad 6 tys. lat temu. Do Europy dotarły w XV wieku. Zostały sprowadzone przez Krzysztofa Kolumba, który sadził je na wyspach Haiti w 1494 roku.

Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie ogórków w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarczają organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawierają witaminy: A, C, E, K, białko, tłuszcz, błonnik, węglowodany, oraz minerały: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód i cynk.  

Ogórki posiadają również wiele właściwości leczniczych: usprawniają pracę układu pokarmowego, niwelują problemy trawienne, usuwają nadmiar toksyn i odkwaszają organizm, chronią przed chorobami nowotworowymi, pielęgnują skórę, włosy i paznokcie.

Potrawy przyrządzane na bazie ogórków są smaczne, zdrowe i lekkostrawne. Ogórki mogą być wykorzystane do przygotowania wielu smacznych posiłków, m.in. soków naturalnych, koktajli, surówek i kanapek.

« powrót