Zdrowotne właściwości pierogów

Zdrowotne właściwości pierogów

Jedną z najpopularniejszych, serwowanych podczas kolacji wigilijnej, w niemal każdym regionie Polski są pierogi. Przyrządzane m.in. z kapustą i grzybami, zawierają wiele witamin oraz właściwości odżywczych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Jak podają historyczne źródła, pierogi w gospodarstwach domowych pojawiły się w XIII wieku. Początkowo przygotowywano je wyłącznie na specjalne okazje i święta. W XVII wieku stały się dobrze znane w kuchni staropolskiej. Wypełniane farszem ze słodkiej lub kwaśnej kapusty, z nadzieniem różanym czy owoców bzu cieszyły podniebienia najbardziej wymagających smakoszy.

Pierogi zaliczane są do grona lekkich potraw. Zaleca się spożywanie tego dania w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarcza organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawiera witaminę A, C, D, E, witaminy z grupy B, oraz minerały: sód, potas, fosfor, wapń, miedź, cynk, żelazo i magnez.

Ile kalorii mają pierogi?

# Pierogi z kapustą i grzybami – ok. 70 kcal w szt. 40 g

# Pierogi z mięsem wieprzowym – ok. 80 kcal w szt. 40 g

# Pierogi z mięsem wołowym – ok. 60 kcal w szt. 40 g

# Pierogi ruskie – ok. 90 kcal w szt. 40 g

# Pierogi ruskie dietetyczne – ok. 50 kcal w szt. 40 g

« powrót