Zdrowotne właściwości pomarańczy

Zdrowotne właściwości pomarańczy

Pomarańcza należą do grupy owoców zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można je spożywać regularnie, o każdej porze roku, do każdego posiłku.

Pierwsze plantacje pomarańczy powstały w Chinach i wschodniej Azji. Ten popularny na całym świecie owoc uprawiany był i jest nadal w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Największa produkcja ma miejsce w Brazylii, oraz w stanach Floryda i Kalifornia w Stanach Zjednoczonych.

Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie pomarańczy w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarczają organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawierają witaminy: A, B i E, błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany oraz minerały: magnez, wapń, sód, cynk, żelazo, potas i fosfor.  

Pomarańcza posiadają również wiele właściwości leczniczych. Działają przeciwnowotworowo, zmniejszają ryzyko białaczki u dzieci. Potrawy przyrządzane na ich bazie są lekkostrawne. Pomarańcza mogą zostać wykorzystane do przygotowania wielu smacznych posiłków, m.in. deserów i sałatek.

« powrót