Zdrowotne właściwości pomidorów
Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy dotarły w XV wieku. Na początku były uważane za rośliny trujące. Uprawiano je tylko w celach dekoracyjnych.
Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie pomidorów w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarczają organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawierają witaminy: B, C, E, K, PP, prowitaminę A, oraz minerały: magnez, wapń, mangan, żelazo i kobalt.
Pomidory posiadają również wiele właściwości leczniczych: chronią organizm przed rozwojem choroby nowotworowej, zapobiegają miażdżycy i zawałom, usprawniają pracę układu krążenia, poprawiają odporność organizmu.
Potrawy przyrządzane na bazie pomidorów są zdrowe i lekkostrawne. Pomidory mogą być wykorzystane do przygotowania wielu smacznych posiłków, m.in. soków naturalnych, koktajli i surówek.
« powrót