Zdrowotne właściwości śledzia

Zdrowotne właściwości śledzia

Przyrządzane na wiele różnych sposobów, zaliczane są do grona najważniejszych dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie śledzi w rozsądnych ilościach, ponieważ zawierają wiele witamin oraz właściwości odżywczych.

Śledź po raz pierwszy zagościł na stołach w polskich domach w średniowieczu. Wspominał o nim w swoich zapiskach kronikarz Gall Anonim. W XII wieku i później był jednym z najważniejszych symboli długich i restrykcyjnych okresów postu. Podawano go w czasie, gdy nie spożywano mięsa, tłuszczów roślinnych, nabiału i mleka.

Śledzie zaliczane są do tłustych ryb. Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie ich w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarczają organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawierają witaminy: A, D, E, B6, B12, jod, cynk, fosfor, żelazo i miedź.

Śledzie posiadają wiele właściwości leczniczych: poprawiają funkcjonowanie układu krążenia, zwiększają poziom serotoniny, obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Są również źródłem kwasów nienasyconych. Rybę mogą spożywać osoby w każdym wieku – dzieci, młodzież i seniorzy.

« powrót