Zdrowotne właściwości wiśni
Uprawę tego popularnego owocu zapoczątkowano w Japonii. Następnie sady wiśniowych drzew powstawały w Chinach i Stanach Zjednoczonych. W Polsce w uprawie można spotkać około 30 odmian wiśni.
Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie wiśni w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarczają organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawierają witaminy: A, C, K, B6, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, oraz minerały: potas, fosfor, sód, cynk, żelazo, wapń i magnez.
Wiśnia posiada również wiele właściwości leczniczych. Wzmacnia naturalne reakcje obronne organizmu, działa moczopędnie, poprawia działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, pomaga w leczeniu schorzeń kardiologicznych, reumatyzmu, miażdżycy i otyłości. Ale nie tylko… Zmiażdżone owoce wiśni przyłożone do czoła mogą również łagodzić bóle migrenowe.
Potrawy przyrządzane na bazie wiśni są smaczne i zdrowe. Wiśnie mogą zostać wykorzystane do przygotowania wielu posiłków, m.in. przetworów, deserów, soków i kompotów.
« powrót